Chleb na zakwasie

Od lat producenci chcąc nadążyć za zmierzaniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wprowadzili na rynek produkty light. Towary tego rodzaju powinny mieć zniżoną wartość energetyczną o około 30% w związku do stereotypowych. Mamy w związku z tym soki light, majonezy oraz sosy light, serki i jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w zdumienie. Najogromniejszym uznaniem radują się wśród kontrahentów serki i jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe i zapewni mu odpowiednią sylwetkę. Okazuje się jednak, że zdrowa żywność rodzaju chleb na zakwasie w żadnym wypadku taka zdrowa do końca nie jest. Najistotniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej towaru, czyli wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, niemniej jednak w to miejsce wypada zastosować zamienniki, które nie wydają się już być zdrowe. Zamiast cukru mamy w artykule substancje słodzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. W miejsce tłuszczu, w towarze występuje skrobia modyfikowana lub guma ksantanowa, może być również mączka chleba świętojańskiego. Zamiast jaj lub mąki, w towarze znajduje się błonnik pokarmowy.

Zobacz także inne nasze wpisy tematyczne: